Kā kopt un uzglabāt ziemas apģērbu

Noderīgi padomi ziemas apģērba kopšanai un uzglabāšanai

Mainoties sezonai, ir jāveic skapja pārkārtošana un apģērbs, kuru lietojam ziemā, pavasarī ir jānoliek glabāšanā līdz nākamajai ziemas sezonai. Jāparūpejas, lai brīdī, kad pienāk ziema, nebūtu nepatīkamu pārsteigumu un apģērbs būtu gatavs lietošanai.

Tā kā ziemas apģērbs stāvēs skapī aptuveni pusgadu, vispirms tas noteikti ir jāizmazgā vai jāiztīra, lai traipi un netīrumi neieēdas auduma vai adījuma struktūrā. Ja apģērba kopšanā tiks izmantota tvaika gludināšanas funkcija, tvaiks, iekļūstot dziļi audumā, atbrīvos to arī no alergēniem, baktērijām un putekļu ērcītēm.

Pirms apģērba mazgāšanas jāizpēta tā kopšanas instrukcija un jāizvēlas atbilstošs apģērba kopšanas režīms.

Iesakām rūpīgi pārbaudīt kabatas un izņemt no tām visus sīkos nejauši atstātos priekšmetus – naudu, košļājamās gumijas, pildspalvas, kuri tīrīšanas procesā var neatgriezeniski sabojāt izstrādājumu.

Mazgājot mājās vilnas apģērbus, ieteicams tos izgriezt uz otru pusi un izmantot veļasmašīnas režīmu vilnas apģērbiem, kas mazgāšanu veiks aukstā ūdenī. Pēc mazgāšanas vilnas apģērbi jāizžauj horizontāli, lai tie nezaudē formu un neizstaipās.

Virsjakas, mēteļus un citus ziemas apģērbus, kuriem nav piemērota mazgāšana mājas apstākļos, jāuztic profesionāļiem – jānodod tīrīšanai ķīmiskajā tīrītavā.

Iztīrīto un izmazgāto apģērbu vēlams uzglabāt tumšā, vēsā un sausā vietā, kur neiekļūst mitrums un putekļi. No ķīmiskās tīrītavas apģērbs parasti tiek saņemts plastikāta maisos. Šie maisi ir paredzēti, lai saglabātu apģērbu tīru pārvietošanas laikā. Liekot tīro apģērbu skapī, plastikāta maisu vēlams noņemt, lai apģērba audums “elpo” un vēdinās.

Virsdrēbes iekar skapī uz pakaramajiem, vēlams nelikt tās pārāk cieši kopā, lai tās nesaplok un neburzās. Uz viena pakaramā neliek vairākus apģērba gabalus, lai tie neburzās un nezaudē formu. Katram apģērba gabalam piemeklē atbilstošu pakaramo. Tā platumam ir jāatbilst apģērba platumam, citādi apģērbs vai nu izstaipīsies, vai nu nokarāsies.

Džemperus, ziemas bikses, cepures, šalles un cimdus būs ērti salikt slēgtās uzglabāšanas kastēs, kur tos ir ērti sašķirot pa izstrādājumu veidiem un pārvietot.